Rugpijn

Rugpijn is zo'n typische lichaamspijn die vaak voorkomt en langer aan kan houden. Ongeveer de helft van de mensen krijgt ooit rugklachten. Rugklachten zijn vaak heftig en erg vervelend: het kost moeite om te blijven functioneren, want bijna elke beweging die je maakt doet pijn. Meestal gaat de pijn uiteindelijk weer vanzelf over.

Wat is rugpijn?

Rugpijn

Pijn in de onderrug is de meest voorkomende rugpijn, ook wel lage rugpijn genoemd. Soms kan deze pijn ook uitstralen naar de nek en schouders, maar ook naar de benen. Raadpleeg in dat geval de (huis)arts.

Oorzaken

Rugpijn in de tuinDe rug is een ingewikkeld onderdeel van het lichaam. Het bestaat uit botten, gewrichten, banden, spieren en pezen. De meest voorkomende oorzaak van rugpijn is een stoornis in de samenwerking van deze verschillende onderdelen van de rug. Dit kan komen door een verkeerde houding tijdens het zitten, lopen, liggen, of tillen, een verkeerde matras, of slecht schoeisel. Daarnaast kunnen overgewicht, het maken van een verkeerde beweging, overbelasting en sportblessures tot rugpijn leiden.

Behandeling

Bij veel patiënten vindt herstel plaats zonder medische ingreep.

Tips

  • Blijf in beweging, ‘rust roest' namelijk
  • Let op je houding tijdens zitten, lopen, liggen, tillen
  • Neem een goede werkhouding aan (bij zwaarder lichamelijk werk, maar ook bij bureauwerk)
  • Draag comfortabel, maar stevig schoeisel
  • Zorg voor een geschikte matras
  • Probeer sportblessures te voorkomen door een goede warming-up en cooling-down

Blijf in ieder geval in beweging: bewegen moet, ook als het pijn doet. Als je begint te bewegen heb je kans dat de rugklachten afnemen. Gebruik Aleve om het bewegen mogelijk of gemakkelijker te maken. Nieuwe Aleve Select 275 werkt tot wel 12 uur lang tegen rugpijn. Afhankelijk van de pijn kunnen van Aleve Select 275 één tot drie tabletten per dag worden geslikt. Aleve Select 275 is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. De hoger gedoseerde Aleve Intense 550 is speciaal ontwikkeld tegen stevige rugpijn.

> Bekijk onze producten