Lage rugpijn: oorzaken en oplossingen

Pijn onderin de rug: oorzaken en oplossingen

Wanneer je pijn onderin de rug wilt oplossen, is het goed te weten hoe deze pijn ontstaat.

Rugklachten in de onderrug kunnen erg vervelend zijn. Met de onderrug wordt het gedeelte tussen de laagste ribben en de billen bedoeld. Zitten, staan of bewegen: bij klachten in je onderrug doet bijna elke beweging pijn. Dit kan je dagelijkse bezigheden erg beïnvloeden en erg veel energie kosten.

Rugklachten in de onderrug: veelvoorkomend probleem

Meer dan de helft van alle mensen heeft wel eens last van rugklachten. Een groot deel daarvan ervaart de pijnklachten in de onderrug. Vaak wordt gedacht dat klachten zoals lage rugpijn vaak op oudere leeftijd voorkomt. Toch is dit niet het geval: op elke leeftijd komt pijn in de onderrug voor. Meestal duurt de pijn niet langer dan een week.

Klachten bij lage rugpijn

 • Vaak sprake van een zeurende pijn in het gebied tussen je onderste ribben en de billen
 • De pijn in de onderrug kan uitstralen aan de achterkant van je bovenbenen en billen
 • Je kunt een stijf gevoel in de onderrug of gewrichten voelen, bijvoorbeeld na lang zitten of bij het opstaan
 • Klachten in de onderrug kunnen ook tijdens het slapen voorkomen, soms wordt dit extra gevoeld als je lang in dezelfde houding ligt of bij het omdraaien in bed
 • Lage rugpijn kan ook na het sporten ontstaan, bijvoorbeeld door een overbelasting van de spieren

Hoe ontstaan lage rugklachten?

Vaak wordt gedacht dat er een specifieke oorzaak is voor pijn in je onderrug. Helaas is dit heel erg vaak niet zo. De rug in zijn geheel is namelijk een ingewikkeld onderdeel van het lichaam. Het bestaat uit botten, gewrichten, banden, spieren en pezen. De meest voorkomende oorzaak van rugpijn is een stoornis in de samenwerking van deze verschillende onderdelen van de rug. Dit kan komen door bijvoorbeeld:

 • een verkeerde houding tijdens het zitten, lopen, liggen of tillen
 • te weinig bewegen
 • te zwaar of verkeerd tillen
 • overgewicht
 • overbelasting door bijvoorbeeld te lang werken in een verkeerde houding
 • lange autoritten

Lage rugpijn bij vrouwen

Na de zwangerschap of bevalling kan het zijn dat je nog lang last houdt van je rug. Dit kan onder andere komen door het extra gewicht van een groeiende buik. Maar ook zwangerschapshormonen die alle onderdelen van je rug (botten, gewrichten, banden, spieren) maandenlang beïnvloeden kunnen pijn veroorzaken. Heb je last van lage rugklachten na de zwangerschap of bevalling, dan is het raadzaam een fysiotherapeut te raadplegen. Vaak helpt beweging ook.

 

Wat kun je doen om lage rugpijn te voorkomen?

TIPS BIJ LAGE RUGPIJN

TIPS DIE JE DIRECT KUNT TOEPASSEN

Blijf in beweging

TIP 3 VAN 5

Bij rugpijn is in beweging blijven heel belangrijk. Rust roest in dit geval. Moeite met bewegen? Kijk of ‘Actief met Aleve’ je kan helpen!

Stop zodra rugklachten beginnen!

TIP 1 VAN 5

Geduld is bij rugpijn een schone zaak. En ook voorzichtigheid is geboden. Stop zodra de pijn begint in elk geval met wat je aan het doen bent, zeker met sporten. Speel niet nog even de wedstrijd af en sjouw niet toch die vuilniszak naar buiten.

Pijnstillers kunnen bij rugklachten helpen

TIP 4 VAN 5

Niet alleen tegen de pijn, maar maken het ook mogelijk om in beweging te blijven. Aleve Select verlicht rugpijn tot wel 12 uur lang. Overdag en tijdens het slapen. Omdat er bij rugklachten vaak een ontstekingsreactie optreedt van het bindweefsel of de gewrichtjes in de wervelkolom, biedt Aleve een goede oplossing bij rugpijn: het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.

Aleve: tot wel 12 uur lang sterk tegen rugpijn

TIP 5 VAN 5

Rugpijn is zo'n typische lichaamspijn die vaak voorkomt en langer aan kan houden. Aleve is een effectief langwerkende pijnstiller en werkt tot wel 12 uur lang.