Veel gestelde vragen

  Er zijn 2 soorten pijnstillers te onderscheiden:

  1. Paracetamol is als pijnstiller al meer dan 50 jaar verkrijgbaar. Het is in Nederland een bekende pijnstiller. Paracetamol is pijnstillend en koortsverlagend, maar remt niet de ontsteking. Hoe paracetamol precies werkt is echter nog altijd niet bekend.

  2. NSAID's zijn pijnstillers die niet alleen de pijn stillen en de koorts verlagen, maar ook de ontsteking remmen. De werking van NSAID's is wél bekend: ze hebben een remmende invloed op de aanmaak van prostaglandines, de 'pijnstof' die de zenuwen prikkelt om een pijnsignaal af te geven. Door het remmen van de aanmaak van deze 'pijnstof', wordt de pijn dus verminderd. Aleve is een voorbeeld van een NSAID.

  Aleve bevat de werkzame stof naproxennatrium en is een NSAID met een langdurige en effectieve werking. Aleve werkt tot wel 12 uur lang. Hierdoor hoeven gedurende de dag minder pillen te worden geslikt. Aleve heeft speciale pijnstillers voor specifieke pijnen, afgestemd op pijnklacht en leeftijd: Aleve Feminax, Aleve Classic en Aleve Intense 550.

  Dit komt door de lange werkingsduur van de werkzame stof in Aleve: naproxennatrium.

  Aleve is vrij verkrijgbaar bij drogisterij en apotheker.

  De langdurige werking van Aleve (Aleve werkt tot wel 12 uur lang) maakt Aleve vooral geschikt voor pijnen die langer kunnen aanhouden zoals lichaamspijn, bijvoorbeeld rugpijn, spierpijn, gewrichtspijn, menstruatiepijn, hoofdpijn, kiespijn en pijn bij koorts en griep. Voor meer informatie lees de bijsluiter.

  Bij een eerdere allergische reactie op pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen of naproxen wordt gebruik van Aleve afgeraden. Aleve mag niet worden gebruikt door maagpatiënten, nierpatiënten en patiënten die met antistollingsmiddelen worden behandeld. Zoals voor alle geneesmiddelen geldt: raadpleeg de bijsluiter van Aleve Classic of de bijsluiter van Aleve Intense 550, of de huisarts indien je andere geneesmiddelen gebruikt. Voor Aleve Intense 550 is de gebruiksaanwijzing deze niet boven de 65 jaar te gebruiken zonder eerst met de (huis)arts te overleggen. Naarmate het lichaam ouder wordt kán de afbraak van geneesmiddelen namelijk minder snel worden. Vanaf 65 jaar kan wel gerust Aleve Classic worden gebruikt (maximaal 2 tabletten per dag).

  Aleve Intense 550 is speciaal ontwikkeld tegen rugpijn, spierpijn en gewrichtspijn. Door de hogere dosering naproxennatrium, namelijk 550 mg, is Aleve Intense 550 geschikt voor stevigere lichaamspijnen. Eén tablet Aleve Intense 550 werkt tot wel 12 uur lang en dat is langer dan ibuprofen.

  Aleve Classic werkt snel en langdurig bij pijnklachten zoals hoofdpijn, griep, spierpijn en kiespijn. Aleve Classic bevat 220 mg naproxennatrium. Deze specifieke dosering naproxennatrium maakt Aleve Classic geschikt voor het verlichten van de wat mildere pijnklachten. Ook Aleve Classic werkt langer dan ibuprofen.

  Zoals andere zelfzorggeneesmiddelen mag Aleve tot 10 dagen achter elkaar worden gebruikt. Als de pijn dan nog steeds aanhoudt, de arts raadplegen. Lees de bijsluiter van Aleve Select 275 of Aleve Classic voor meer informatie.

  De (huis)arts kan hierover beslissen. Dit is per persoon verschillend.

  Aleve mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. Lees voor meer informatie de bijsluiter van Aleve Intense of de bijsluiter van Aleve Select 275.

  Ja, de nieren en lever die de werkzame stof naproxen moeten omvormen en uitscheiden zijn vanaf die leeftijd voldoende ontwikkeld.

  Voor Aleve Intense 550 is de gebruiksaanwijzing deze niet boven de 65 jaar te gebruiken zonder eerst met de (huis)arts te overleggen. Naarmate het lichaam ouder wordt kán de afbraak van geneesmiddelen namelijk minder snel worden. Daarnaast gebruiken 65-plussers vaak andere medicijnen die kunnen interfereren met Aleve Intense 550. Vanaf 65 jaar kan wel gerust Aleve Select 275 worden gebruikt. Voor meer informatie lees de bijsluiter van Aleve Intense 550 of de bijsluiter van Aleve Select 275.

  Aleve werkt bloedverdunnend, maar Aleve kan worden gebruikt na het trekken van een tand of kies als de bloeding gestopt is.

  In de bijsluiter van de Aleve producten staat vermeld van welke middelen de werking wordt versterkt dan wel juist wordt verminderd door combinatiegebruik met Aleve. Raadpleeg de bijsluiter van Aleve Select 275, de bijsluiter van Aleve Intens, of de bijsluiter van Aleve Classic.  

  Aleve kan niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of tijdens de periode dat borstvoeding wordt gegeven, tenzij de behandelend arts anders adviseert. Voor meer informatie, lees de bijsluiter van Aleve Classic, Aleve Select 275 of Aleve Intens.

  Nee, Aleve bevat geen gluten, suiker of lactose. Aleve is geschikt voor diabetici en mensen met een koemelkallergie.

  Een tabletje Aleve Classic bevat slechts 20 mg natrium en Aleve Intense 550 bevat 50 mg natrium. Beide passen daarmee in een natriumarm dieet als u zich aan de toegestane dosering houdt.

  De specifieke dosering van Aleve Intense 550 is speciaal ontwikkeld voor stevige lichaamspijn zoals rugpijn, spierpijn en gewrichtspijn. Aleve is een NSAID en remt de aanmaak van prostaglandines (de doorgevers van pijn), wat betekent dat er ook hoofdpijn mee bestreden kan worden. Een aanvullende pijnstiller slikken is dus niet nodig en bovendien niet aan te bevelen in verband met combinatiegebruik. Voor meer informatie lees de bijsluiter van Aleve Intense.

   Gebruik Aleve volgens de bijsluiter.

  bijsluiter Aleve Classic
  bijsluiter Aleve Select
  bijsluiter Aleve Intense 550
  Aleve mag tot 10 dagen worden gebruikt, in overleg met een huisarts kan de behandeling worden gecontinueerd. Zoals alle geneesmiddelen kan Aleve bijwerkingen veroorzaken. Bij naproxennatrium zijn bijwerkingen waargenomen zoals brandend maagzuur, misselijkheid, hoofdpijn, maar die gaven niet altijd aanleiding tot het stoppen van het gebruik van naproxennatrium.

  Verschijnselen van overdosering kunnen onder meer zijn: misselijkheid, braken, pijn in de maagstreek, slaperigheid, duizeligheid en diarree. Wanneer te veel van Aleve is gebruikt, moet contact worden opgenomen met de arts of apotheker. Voor meer informatie, lees de bijlsluiter van Aleve Classic, Aleve Select 275 of Aleve Intense.