Spierpijn

Bij spierpijn of myalgie heb je een gevoel van pijn aan een spier of spieren. Er zijn meerdere oorzaken voor spierpijn. De bekendste oorzaak is overbelasting van spieren wanneer je bijvoorbeeld gesport hebt. Spierpijn kan ook een symptoom zijn van een ziekte of van letsel.

Wat is spierpijn?

SpierpijnSpierpijn is een teken van overbelasting van je spieren en treedt op wanneer de spieren herstellen van een zware inspanning. Tijdens dit herstel worden beschadigde eiwitten (zogenaamde ‘afvalstoffen') afgevoerd en vervangen door nieuwe eiwitten. Dit is een gezond proces, maar veelal ook een pijnlijk proces.

Oorzaken

Vaak treedt spierpijn op na het sporten, vooral wanneer je verzuimd hebt een goede warming-up of cooling-down te doen. Maar ook andere belasting van je spieren waaraan ze niet gewend zijn kan tot spierpijn leiden, zoals werken in de tuin, zwaar tillen, of klussen in huis. Spierpijn voel je vaak in je armen, benen en schouders; ochtendstramheid komt ook regelmatig voor.

Behandeling

Hoewel het pijnlijk en vervelend kan zijn, gaat spierpijn meestal binnen enkele dagen weer over.

Tips

  • Blijf in beweging
  • Doe een goede warming-up en cooling-down voor/na het sporten of voor/na een activiteit waaraan je spieren niet gewend zijn
  • Neem een warme douche of warm bad

Blijf in ieder geval in beweging, omdat de spieren anders alleen maar stijver worden. Het herstel zal dan langer in beslag nemen. Gebruik Aleve om de pijn te verlichten waardoor bewegen mogelijk of gemakkelijker wordt. Nieuwe Aleve Select 275 werkt tot wel 12 uur lang tegen spierpijn. De werkzame stof in Aleve Select, naproxennatrium, heeft een langere werkingsduur dan ibuprofen.

> Bekijk onze producten